ONS GILDE

Samenstelling Gilde

Het Gilde kent diverse functies: Vaandeldrager (Vaandrig), Vendeliers, Tamboers, Schutters, Gildebroeders, Gildezusters. Het Gildebestuur wordt ook wel Overheid genoemd. De Overheid bestaat uit de Hoofdman, Deken Schrijver, Deken Rentmeester, Oude Deken, 1ste Jonge Deken, 2de Jonge Deken. De Koning maakt ook deel uit van de Overheid.

Koningschieten

Eens in de twee jaar wordt er om de titel Koning van het Gilde geschoten. Dit is de belangrijkste titel in het gildewezen. Bij het Koningschieten wordt op een houten koningsvogel geschoten. Degene die het laatste stukje van deze vogel naar beneden schiet, mag zichzelf Koning noemen. Hij schenkt het Gilde een Zilveren Koningschild.

Degene die de Koningstitel 3x achtereen of 5x in totaal behaald, wordt de Keizer van het Gilde. Dit is zeer zeldzaam. De laatste Keizer van het Gilde Sint Joris dateert uit de 19de eeuw.

Geweerschieten

Het Gilde is zeer actief in het geweerschieten op de wipboom en is daarvoor aangesloten bij de KNTS. Er zijn 2 disciplines Opgelegd en Vrije Hand. De doelen (wip) staan in een kogelvanger die op ±16 meter hoogte is geplaatst. De onderlinge schietcompetitie bestaat uit 14 onderling schietwedstrijden, waarvan de 12 beste resultaten meetellen voor de eindrangschikking.
Ieder jaar neemt het Gilde deel aan de schietwedstrijden van de Langstraatse SchuttersBond (LSB). Dit zijn 5 wedstrijden waaraan de 11 aangesloten verenigingen deelnemen. Dit zijn wedstrijden in teamverband en individueel. Daarnaast wordt deelgenomen aan de regionale schietwedstrijden van de 3bonden.
In de winterperiode organiseert het Gilde een wintercompetitie. Deze bestaat uit 5 wedstrijden. In december wordt er geschoten om de titel Winterkoning.

 

Gildekaart Noord-Brabant
Scroll naar boven